Blog

Alsace vinglas

Kender du de karakterise Alsace glas? Har du været en tur i Alsace (eller på loppemarked), så er du helt klart stødt på dem. Med deres grønne stilke er de let genkendelige, dog kommer de i mange former og med forskellige udsmykninger alt efter hvor du finder dem.

Oprindeligt var det romerne, der begyndte at lave vinglas, derfra kommer navnet roemer-vinglas, som Alsace vinglassene også går under. Men med det romerske imperiums sammenbrud begyndte vinglassene at få mere regional identitet.  I Frankrig blev de såkaldte ”Forrest Glass” lavet af skov potash (kaliumchlorid) og sand, der dengang indeholdte jernforurening. Det var heraf den grønne farve kom, og i mange år var hele vinglasset faktisk grønt.

I årenes løb fik vinglassene et mere sofistikeret udseende, her begyndte der at komme graveringer i – og med tiden begyndte vinkendere at anbefale, at vin skulle serveres i klare vinglas, så man kunne se vines farve. Derfor begyndte man at dem lave vinglasset med grøn stilk og klar skål.

Den grønne farve skal afspejle regionens grønne marker, og være med til at reflekterer de sprøde Alsace vines grønne noter. Ligesom de traditionelle Alsace vine stadig i dag bliver tappet på lange, tynde, grønne flasker.     

Det lille hvidvinsglas er velegnet til de Alsaciske sprøde og friske hvidvine. Også tyske hvidvine er velegnet hertil. Glasset er god til at få de florale dufte frem.  Og så giver det ikke mindst den specielle hyggelige Alsace stemning.Se vores udvalg af vine fra Alsace her